Блог

Wood-Mizer на изложението LIGNA 2023:  „FROM FOREST TO FINAL FORM“ — ОТ ГОРАТА ДО ГОТОВИЯ ПРОДУКТ

18 май 2023 г.

Wood-Mizer на изложението LIGNA 2023: „FROM FOREST TO FINAL FORM“ — ОТ ГОРАТА ДО ГОТОВИЯ ПРОДУКТ

На изложението LIGNA 2023 в Хановер, Германия, Wood-Mizer демонстрира множество нови решения и машини, които позволяват на клиентите на компанията да бъдат по-конкурентоспособни, да посрещат предизвикателствата на времето, да вдъхнат живот на различни проекти от дървен материал и да печелят пари, превръщайки трупите в крайни продукти. Компанията продължава да бъде вярна на своя слоган „От гората до готовия продукт“.

Ние печелим от рязане на дървен материал

На LIGNA Wood-Mizer монтира едновременно две промишлени линии за обработка на кръгли трупи. Линиите представляват синхронно работещи машини, обединени от конвейерна система за транспортиране на материала, която сортира и пренася дървен материал, плочи, летви и стърготини за по-нататъшна обработка и това дава възможност дървесните суровини да се използват 100 %.

Първата линия е базирана на машината флагман на Wood-Mizer, промишлената банциг машина WB2000, оборудвана с хидравлична натрупваща рампа за подаване на трупи, вграден автоматичен конвейер за подбор на готови дъски и представения за първи път промишлен многолистов циркуляр MR200. Машината WB2000 беше представена на LIGNA с нова конструкция на кабината на оператора, в която с помощта на джойстици с контролен панел операторът може удобно да управлява всички функции на линията, от зареждането на трупите, до позиционирането им върху леглото, рязането и отстраняването на готовите дъски от машината за по-нататъшна обработка.Предимства на линиите за рязане на дървен материал Wood-Mizer:
•    Не се изисква предварително сортиране на трупите
•    Може да реже големи трупи с диаметър до 92 cm
•    Няма нужда от отделно оборудване за обелване на кората (WB2000 има вградено обелващо устройство за премахване на кората на трупите точно там, където лентовият трион влиза в дървения материал, което удължава живота на триона)
•    Използват се евтини и лесни за поддръжка лентови триони с ширина 50–75 mm
•    Необходим е малък персонал: един оператор управлява работата на машината WB2000, още двама души работят с многолистовия циркуляр MR200
•    Високата производителност на машината е комбинирана с икономични електродвигатели с нисък разход на енергия

Втората промишлена линия на Wood-Mizer преработва дървени трупи до дъски за палети и се състои от сдвоена вертикална банциг машина TVS HEAVY DUTY (това е нова версия, представена за първи път на LIGNA 2023), товарна рампа и оборудване за сортиране, хоризонтален двуглав лентов трион HR700 и машина за кантиране на плочи EG800 за преработка на летви.

На отделен щанд Wood-Mizer представи новосформираното си подразделение Wood-Mizer Systems, което е специализирано в проектирането и производството на промишлени линии за рязане на дървен материал по поръчка за специфичните нужди на предприятията.Повишаваме производителността

Една от широко използваните възможности за увеличаване на производителността при рязане на дървен материал е добавянето на машина за кантиране или многолистов циркуляр към банциг машината. В този случай лентовата банциг машина произвежда необрязана дъска, която след това преминава през машина за кантиране с циркуляр.

Wood-Mizer представи на LIGNA цяла гама от машини за кантиране за предприятия с различни нужди: машините се различават по мощността, производителността, максималните размери на рязане и цената.

Компактната машина за обрязване EG100 с електродвигател с мощност 7 kW или бензинов двигател с мощност 14 к.с. и два триона с диаметър 250 mm е опция за самостоятелните специалисти по рязане на дървен материал, като включва и възможност за мобилност, а най-популярната машина за кантиране/многолистов циркуляр Wood-Mizer EG300 е оборудвана с електродвигател с мощност 15 kW или 18,5 kW, отделен стоящ пулт с електронна линийка, като може да има от 2 до 5 циркуляра с диаметър 350 mm.

Като част от промишлените линии на щанда на Wood-Mizer работеха промишлени версии на машините: машина за обрязване EG800 с двигател с мощност от 30 до 55 kW и четири триона с диаметър 400 mm, както и двувалов многолистов циркуляр MR200 с двигатели от 2x15 до 2x30 kW и до 12 броя триони на всеки вал, който е способен да реже дървен материал с дебелина до 200 mm.Движим се в посока към големите трупи


Ситуацията на пазара на суровини отваря нови ниши за работа на специалистите по рязане на дървен материал. Наличието на много големи трупи, които са трудни за транспортиране и рязане, но лесни и евтини за закупуване, подтикна Wood-Mizer да предостави на клиентите си опция за WIDE (ШИРОКА) глава на триона, която може да бъде монтирана към машини от гамата LT. Машините LT15WIDE, LT20WIDE, LT40WIDE и LT70WIDE, представени на LIGNA, могат да режат трупи с диаметър от 90 до 105 cm.

Лентовият трион LX250 с уникалната си конструкция предлага още повече възможности за обработка на широки дървени дъски и плочи. При машината LX250 широката режеща глава се движи по две релси и дава възможност за рязане на трупи с диаметър до 140 cm. За изравняване и шлифоване на материал с голяма ширина Wood-Mizer разработи приставката MB200 SlabMizer, която се монтира на леглото на банциг машината LT и позволява на оператора да шлифова дървена плоскост с ширина до 142 cm с помощта на глава на трион с пет твърдосплавни ножа и орбитална шлифовъчна глава.Да работиш самостоятелно или как да си бъдеш сам началник

Много собственици на мобилни банциг машини Wood-Mizer работят като самостоятелни предприемачи, извършвайки рязане на дървен материал по договор на място в обекта на клиента. За тези клиенти Wood-Mizer представи две нови мобилни банциг машини с широки глави на трионите, като по този начин комбинира предимствата на мобилността и обработката на големи трупи.

LT15CLASSIC WIDE Mobile е отлична машина, подходяща за всеки бюджет, със сегментирано легло, докато LT20WIDE Mobile е по-модерно решение, тъй като леглото ѝ може да бъде оборудвано с различни версии на хидравлична система за обработка на трупи, което е важно при работа с тежки трупи. И двете машини създават конкурентни предимства на новите пазари, включително във връзка с нарастващата нужда от преработка на „градска“ дървесина.

На щанда на Wood-Mizer посетителите имаха интересна възможност да сравнят лентовите триони Wood-Mizer в действие. Тъй като беше представена цялата гама машини LT, стана ясна разликата в управлението, скоростта и производителността им. Например при малката банциг машина LT15 с ниско сегментирано легло, с двигател с мощност 7,5 kW и лентов трион с ширина 32 mm всички операции по зареждането и позиционирането на трупите се извършват ръчно. А най-производителната и най-бърза банциг машина от гамата LT — LT70 — има многофункционална хидравлична система, основен двигател с мощност 18,5 kW, диаметърът на ролките е увеличен до 600 mm и се използва лентов трион с ширина 38 mm.

Всички лентови триони Wood-Mizer могат да бъдат оборудвани с електронни линийки. Това са устройства за програмиране на необходимата дебелина на дъската, които автоматично настройват главата на триона в желаната позиция на височина. При машините LT70 това електронно устройство е включено в стандартната окомплектовка.НОВО! Рязане със „зелена“ енергия

На изложението LIGNA 2023 Wood-Mizer представи първия в бранша банциг машина със захранване от електрически батерии. Тази нова опция за източник на захранване за машината LT15WIDE ще позволи на специалистите по рязане на дървен материал да разполагат с достъпна електрическа банциг машина със сменяеми батерии.

Появата на банциг машината Wood-Mizer с електрически батерии е още една стъпка към използването на зелена енергия на нашата планета.Да разгърнеш творческия си потенциал

За потребителите, за които дървообработването е хоби, Wood-Mizer представи най-малката и предлагана на достъпна цена банциг машина LX50, която осигурява високо качество и прецизност при рязане на малки количества дървен материал.

В допълнение пълната гама компактни дървообработващи машини на Wood-Mizer беше представена на отделен щанд на Wood-Mizer, като включваше две нови допълнения, четиристранната рендосваща/профилираща машина MP280 и машината за форматно разкрояване MS750. Машината с ЦПУ за автоматична обработка на материали Wood-Mizer CNC5003 също беше показана за първи път на LIGNA 2023.

Wood-Mizer произвежда не само оборудване, компанията е и основен производител и доставчик на режещи инструменти. Пълната гама от лентови триони, циркуляри, рамкови триони, ножове за рендосване и фрези беше изложена в LIGNA като част от продукцията на подразделението Wood-Mizer TOOLS, заедно с устройства за заточване и редуване на наклона на зъбите на лентовите триони.

Компанията Wood-Mizer е основана преди повече от 40 години от двама инженери-изобретатели, които обединяват усилията си, за да решат една творческа задача — да създадат първата в света мобилна банциг машина. Това решение напълно промени и предопредели развитието на промишленото рязане на дървен материал за години напред, като предостави нови възможности за специалистите в тази сфера — мобилност, икономичност, енергийна ефективност, както и спестяване на ценен горски ресурс благодарение на технологията на тънък срез. На изложението LIGNA през 2023 година видяхме, че повече от 40 години след раждането си компанията Wood-Mizer, ръководена от талантливи инженер-конструктори, продължава да дава своя принос към света на иновациите. Тези иновации променят към по-добро живота не само на потребителите и собствениците на машини Wood-Mizer, но и на техните общности, като им позволяват да изпълнят мечтите си, да реализират проекти с използване на дървен материал и да развият бизнеса си — от гората до готовия продукт.

***
Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Как правят дървени мебели в Долна Саксония, Германия

2023-5-31

Дебелите трупи са евтини, но трудни за обработка и само малцина могат да се справят с тях. Тези трудности обаче не спират Ян Нартен, млад дърводелец от Германия, който реже...

Дървообработващи машини от Wood-Mizer на изложението LIGNA 2023

2023-5-24

На LIGNA 2023, най-голямото търговско изложение в Европа на машини за дървообработващата промишленост, Wood-Mizer представи пълна гама от продукти за дървообработване,...

Линии за рязане на дървен материал Wood-Mizer Systems, представени...

2023-5-19

Линиите за рязане на дървен материал Wood-Mizer Systems са модерно, цялостно технологично решение за предприятия, които искат да повишат ефективността си и да автоматизират...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии