Блог

Шведска поредица за домакинство: Как да отсечете дърво безопасно и точно

20 декември 2021 г.

Шведска поредица за домакинство: Как да отсечете дърво безопасно и точно

Симеон Фукс споделя безопасни и доказани техники, използвани от традиционните шведски дървосекачи за добив на големи трупи.

По целия свят се използват различни техники за поваляне на дървета. В Швеция младите дървосекачи ценят традицията и опита на по-възрастните дървосекачи. Симеон не прави изключение. След като сече повече от десет години, Симеон приписва своя стил на дърводобив, прецизност и професионализъм на старите шведски дървосекачи, които го научиха на всичко, което трябва да знае за повалянето на дървета.

„Аз твърдо вярвам в подходящото оборудване за безопасност“, започва Симеон. Най-важният аспект при добива на дървесина са знанията и оборудването, необходими за поддържане на безопасност. Дори и за опитни дървосекачи, верижните триони могат да бъдат много опасни. Въпреки че техниките за сеч могат да се променят, правилната защита на главата, ушите, очите и тялото е от решаващо значение преди всяка операция по дърводобив.

Симеон обяснява, че носи панталон и обувки, които верижният моторен трион не може да прореже, и ярко яке, което осигурява видимост в гората. Противно на общоприетото схващане, Симеон коментира, че подсилените панталони и обувки са доста удобни и леки. Здравата каска и коланът за инструменти също са от съществено значение при дърводобив. Коланът на Симеон държи мерителна лента, клинове и брадва.

За да повали дървото, Симеон използва моторен трион Stihl MS360. Симеон прави прорез в дървото, който контролира къде ще падне то. Прорезът е обърнат към кол, поставен в земята, за да илюстрира посоката на падане.Дръжката на моторния верижен трион помага на Симеон да измери точно къде да направи ряза. „Една от най-честите грешки, които съм виждал да правят хората, е, че когато отсичат дърво, те не започват от основата“, казва Симеон – започвайки твърде високо се разхищава ценен дървен материал.

След засичането, Симеон реже около дървото. Когато стигне до около средата, той поставя два клина, за да направлява дървото, докато пада. Удряйки ги леко, Симеон продължава да реже около дървото. След това той удря напълно клиновете, като често проверява къде дървото започва да пада. Накрая Симеон отстъпва назад, докато дървото пада точно до кола. След като дървото бъде окастрено, за да се отстранят клони и разкроено до подходящите дължини, трупът е готов да бъде обработен на банциг до ценен дървен материал.

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

По-добър банциг за по-добро бъдеще в горите

2022-1-5

„Умните“ технологии позволяват на собствениците на дървообработващи предприятия да подобрят доходността и бизнес резултатите си, като  намалят ползването на дървесина,...

Wood-Mizer Европа приключва 2021 г. и прави планове за бъдещето

2021-12-29

Когато годината е към своя край, е време да обобщим ключовите й моменти и да изготвим план за следващата година. В интервю с директора по продажбите на Wood-Mizer Кшищоф...

От горски пожари до икономическо възраждане: Как банциг Wood-Mizer...

2021-12-23

Четири години след горските пожари в долината Вал ди Суза на границата между Италия и Франция, местната кооперация La Foresta лекува горски рани, като добавя стойност към...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии