Блог

Стара дърводелска работилница в Германия се обновява

22 януари 2020 г.

Стара дърводелска работилница в Германия се обновява

Машината за рендосване/профилиране на Wood-Mizer MP360 подобрява скоростта и точността в немска дърводелска работилница с богата история.  

В красива сграда, изпълнена с близо 100-годишна история на дърворезба и дърводелство, Монтагебау Келер перфектно съчетава опита и уменията на своите предци с иновативното оборудване за обработка на дървесина Wood-Mizer. Разположена в Гартов, в източната част на Долна Саксония, Германия, историческата сграда, защитена като паметник, се използва като дърводелски цех от 1923 година.


Мориц Коленрот, главният дърводелец на Монтагебау Келер, обяснява: „Тази полудървена сграда е построена по традиционен начин и е класифицирана като исторически паметник. На тавана се пази дори историческата парна машина, която е доставяла електричество на цялото село. ”


Сградата е забележителна - пълна със старо дърводелско оборудване и изпълнена с история. От десетилетия бившият собственик дава възможност на безброй дърводелци да живеят, работят и да се обучават на място. И до днес следи от занаятчиите, които живеят и работят там, могат да бъдат намерени навсякъде.

„Когато бях тук за първи път, мислех, че съм влязъл в музей“, казва Мориц. „Въпреки че работя тук вече повече от осем години, все още откривам нови малки кътчета. Тук е вълнуващо да работя. "
Повече от 14 години Монтагебау Келер произвежда различни продукти от дървесина, включително мебели, прозорци, врати, стълби и легла. Доскоро компанията разчита на традиционните методи и стари машини за производството на своите продукти, но нарастващото търсене надхвърля възможностите на съществуващото оборудване.

Да бъдем точни с размерите на дъските е изключително важно, а старите машини не бяха много точни. В резултат на това беше взето решение да се заменят няколко остарели машини и да се премине на съвременна рендосваща/профилираща машина Wood-Mizer MP360. След монтажа рендосваща/профилираща машина значително подобрява работния процес в цеха.

„Ние произвеждаме дъски с различни размери, от 1,5 см х 3 см дъски до големи 14 см х 14 см или 16 см х 16 см греди. Преди беше трудно да направим дъски съвпадащи с точните размери, но рендосваща/профилираща машина е много прецизна и ъглите винаги са 90 градуса. MP360 е много точна ”, казва Мориц.

MP360 рендосва и профилира дъски от четирите страни с едно преминаване, което значително ускорява операциите в Монтагебау Келер.

„MP360 ни спестява много време и работа. Преди ни отнемаше цял ден, за да обработим дървесината за един навес, сега го правим за около три часа “, отбелязва Мориц.

Намаленият ръчен труд, повишената ефективност и способността за обработка на голям материал на една машина са още характеристики, които Мориц особено цени рендосваща/профилираща машина.

Той казва: „Гредите, които използваме, обикновено са дълги между шест и осем метра - те са големи, дълги и наистина тежки. Преместването им между машини беше уморително и отнемащо време. Сега обработваме целия материал на една машина и работата ни стана много по-лесна.

„Реших да стана дърводелец, за да работя с красив, универсален материал, който мирише добре и се чувства добре. Освен това работя на уникално, историческо място и използвам най-модерното, професионално оборудване. Трудно е да се намери по-добра работа от моята. "

Автор: Паулина ЛевандовскаPrint

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Wood-Mizer LIVE: първата онлайн демонстрация на новите продукти на...

2020-9-17

Wood-Mizer представя поредица от демонстрации на ЖИВО в YouTube и Facebook. Тук може да видите записването на първата демонстрация на 17 септември, където Wood-Mizer представи...

Вижте НОВО предаване НА ЖИВО от Wood-Mizer Machines

2020-9-14

Каним ви да се присъедините към поредица от презентации НА ЖИВО от 17 септември до 8 октомври. Всяка седмица Wood-Mizer ще предава видео на живо от производствения завод в...

Линия за разбичване TITAN в полското предприятие MEBLOHIT

2020-8-20

Благодарение на линията за дървообработка TITAN от Wood-Mizer полски производител на палети увеличава производителността си, като запазва същия брой служители.

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии