Блог

Стара дърводелска работилница в Германия се обновява

22 януари 2020 г.

Стара дърводелска работилница в Германия се обновява

Машината за рендосване/профилиране на Wood-Mizer MP360 подобрява скоростта и точността в немска дърводелска работилница с богата история.  

В красива сграда, изпълнена с близо 100-годишна история на дърворезба и дърводелство, Монтагебау Келер перфектно съчетава опита и уменията на своите предци с иновативното оборудване за обработка на дървесина Wood-Mizer. Разположена в Гартов, в източната част на Долна Саксония, Германия, историческата сграда, защитена като паметник, се използва като дърводелски цех от 1923 година.

Мориц Коленрот, главният дърводелец на Монтагебау Келер, обяснява: „Тази полудървена сграда е построена по традиционен начин и е класифицирана като исторически паметник. На тавана се пази дори историческата парна машина, която е доставяла електричество на цялото село. ”


Сградата е забележителна - пълна със старо дърводелско оборудване и изпълнена с история. От десетилетия бившият собственик дава възможност на безброй дърводелци да живеят, работят и да се обучават на място. И до днес следи от занаятчиите, които живеят и работят там, могат да бъдат намерени навсякъде.

„Когато бях тук за първи път, мислех, че съм влязъл в музей“, казва Мориц. „Въпреки че работя тук вече повече от осем години, все още откривам нови малки кътчета. Тук е вълнуващо да работя. "
Повече от 14 години Монтагебау Келер произвежда различни продукти от дървесина, включително мебели, прозорци, врати, стълби и легла. Доскоро компанията разчита на традиционните методи и стари машини за производството на своите продукти, но нарастващото търсене надхвърля възможностите на съществуващото оборудване.

Да бъдем точни с размерите на дъските е изключително важно, а старите машини не бяха много точни. В резултат на това беше взето решение да се заменят няколко остарели машини и да се премине на съвременна рендосваща/профилираща машина Wood-Mizer MP360. След монтажа рендосваща/профилираща машина значително подобрява работния процес в цеха.

„Ние произвеждаме дъски с различни размери, от 1,5 см х 3 см дъски до големи 14 см х 14 см или 16 см х 16 см греди. Преди беше трудно да направим дъски съвпадащи с точните размери, но рендосваща/профилираща машина е много прецизна и ъглите винаги са 90 градуса. MP360 е много точна ”, казва Мориц.

MP360 рендосва и профилира дъски от четирите страни с едно преминаване, което значително ускорява операциите в Монтагебау Келер.

„MP360 ни спестява много време и работа. Преди ни отнемаше цял ден, за да обработим дървесината за един навес, сега го правим за около три часа “, отбелязва Мориц.

Намаленият ръчен труд, повишената ефективност и способността за обработка на голям материал на една машина са още характеристики, които Мориц особено цени рендосваща/профилираща машина.

Той казва: „Гредите, които използваме, обикновено са дълги между шест и осем метра - те са големи, дълги и наистина тежки. Преместването им между машини беше уморително и отнемащо време. Сега обработваме целия материал на една машина и работата ни стана много по-лесна.

„Реших да стана дърводелец, за да работя с красив, универсален материал, който мирише добре и се чувства добре. Освен това работя на уникално, историческо място и използвам най-модерното, професионално оборудване. Трудно е да се намери по-добра работа от моята. "

Автор: Паулина ЛевандовскаPrint

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Промоция на банциг LT20 — Юбилейна промоция 2020

2020-2-1

Wood-Mizer отпразнува 30-та годишнина в Европа и предлага специална цена за хидравличен банциг LT20 с електрически двигател. Вижте колко ще спестите!

Профилиращата/Рендосваща машина на Wood-Mizer MP360 носи по-големи...

2020-1-29

Профилиращата/Рендосваща машина на Wood-Mizer MP360 се присъединява към две дървообработващи линии на Highlands Sawmill в Южна Африка, което позволява на бизнеса да постигне...

Стара дърводелска работилница в Германия се обновява

2020-1-22

Машината за рендосване/профилиране на Wood-Mizer MP360 подобрява скоростта и точността в немска дърводелска работилница с богата история.  

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии