Блог

Приготвяне на сирене, фермерство и дървообработване в словенските Алпи

26 юни 2019 г.

Приготвяне на сирене, фермерство и дървообработване в словенските Алпи

Във фермата PRI LOVRČU в близост до словенския град Толмин се произвежда сирене, което носи името на това място и е известно дори извън Словения. Интересно е, че в тази планинска ферма за производство на сирене има банциг Wood-Mizer, който работи през цялата година. Ето какво разказва словенският фермер Данило Бончина, собственик на фермата PRI LOVRČU.

„Казвам се Данило Бончина. Живея в Чадрг, село близо до Толмин, което се намира на 700 м надморска височина. Ние основно се занимаваме с фермерство и агро-туризъм в нашата ферма PRI LOVRČU, където произвеждаме мляко в собствена мандра. Използваме продуктите предимно за собствените си нужди. Имаме и гори, от които добиваме дървесина.

Фермата е предавана от поколение на поколение. Нашият основен източник на доходи във фермата е мандрата, където произвеждаме сирене, наречено толминц. Препитанието си изкарваме от сирената, а каквото отглеждаме ползваме за наши собствени нужди и за нашите гости, тъй като разполагаме с две стаи за гости. Ние продаваме само сиренето, което ни остава в повече.

Традицията на правене на сирене за първи път се появи преди много години, когато възниква и нашето село. Сиренето се използвало за храна и се правело и използвало вкъщи. Някога е било невъзможно да се транспортира сиренето, докато не бил построен пътят, по който сиренето започнало да се транспортира до долината, за да се продава в Словения и в чужбина.

Купихме банциг LT15, защото трябваше да построим нов обор. Поради тесния път е трудно да се транспортира дървесина до Толмин.

За това решихме да закупим банциг, който да бъде лесен за използване и колкото е възможно по-функционален. Спряхме се на банциг от Wood-Mizer и след шест месеца го купихме и пуснахме в употреба. Сглобяването на машината отне само около час и веднага веднага бяхме в състояние да бичим бързо и с качествени резултати.

Много сме доволни от банцига. Монтажът беше лесен и може да се транспортира. Захранва се от електричество или дизел. Цялата дървесина, от която се нуждаехме, за да изградим новия обор, беше разбичена с помощта на този банциг.

Единственото нещо, за което съжаляваме, е, че не сме го купили по-рано, защото е много гъвкав, работи качествено с по-малко отпадъци и е лесен за използване.

Банцигът практически работи през цялото време - използваме го за преработка на дърва за нашите собствени нужди, а понякога и за нашите съседи. Може да разбичи всякаква форма на дърво, било то дебела или тънка, права или извита. Съседите често ни донасят дървения материал на сутринта и до следобеда имаме готови дъски!

Сърдечно ви каним да посетите с. Чадрг, където можете да се насладите на чист въздух и тишина. Нашата ферма разполага с две стаи за гости съответно за 4 или 5 души. Можете също така да поръчате обяд в събота или неделя и да посетите нашата мандра.


Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Изработване на дъски за рязане в Нова Скотия, Канада

2019-7-17

Базирана на остров Кейп Бретон в Нова Скотия, "Larch Wood Canada ", изработва дъски за рязане от дървесина на лиственица. В допълнение към красивите си цвят и текстура,...

НОВИ МОДЕЛИ МАШИНИ НА УУД МАЙЗЕР - ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ, 19 Юли...

2019-7-5

Екотехпродукт ООД кани на „Демонстрационен ден“ на 19 юли 2019 г., петък, от 10:00 ч. в своето дъщерно предприятие Вита 02 ЕООД, гр. Тетевен, кв. Полатен

Wood-Mizer пуска на пазара рендосваща машина с вертикален шпиндел

2019-7-3

Машината MF130 е многофункционално оборудване, което осигурява максимална гъвкавост в дърводелските работилници. Създадена, за да осигури възможност за производство на различни...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии