Блог

По-добър банциг за по-добро бъдеще в горите

05 януари 2022 г.

По-добър банциг за по-добро бъдеще в горите

„Умните“ технологии позволяват на собствениците на дървообработващи предприятия да подобрят доходността и бизнес резултатите си, като  намалят ползването на дървесина, разходите и отпадъците.

В края на 70-те години на миналия век проста идея идва на двама американски изобретатели – да закарат банциг при дървесината, а не обратното. Възможността за пестене на транспортни разходи ги заинтригува.

Четири години те работят върху различни прототипи в своя гараж, докато не създават и изпробват истински преносим банциг. През 1982 г. те основават Wood-Mizer (пестящия дървесина) с мотото „От гората до крайната форма”.

Иновацията да бъдеш мобилен
Пренасянето на банцига при трупите намалява вредното въздействие върху околната среда. По-малко камиони са необходими за доставки, консумацията на гориво намалява и съответно - и въглеродни емисии.Мобилните банцизи на Wood-Mizer са напълно нов продукт на пазара през 1980 г. и като резултат се формира и нова пазарна ниша – дървопреработватели, които могат ефективно и достъпно да пътуват от клиент на клиент и да преработват трупи на дъски на място. По това време не си струва малко количество трупи да бъде превозвано до местното дървопреработващо предприятие и най-често те се използвали като дърва за огрев. С мобилните банцизи тези трупи се превръщат в ценен дървен материал със същото или по-добро качество от постиганото дотогава.

Екологичните ползи от тънките ленти
Успехът на достъпните и мобилни банцизи се дължи на един важен фактор – използването на тънки и тесни ленти. Традиционно дървообработващата промишленост приема, че „по-голямото е по-добро“, защото по-дебелата лента може да реже по-бързо. Тънките ленти обаче оставят много по-малко отпадъчна дървесина в сравнение с циркулярните триони. Затова с лентите на  Wood-Mizer банцигарите могат да произвеждат повече дъски от същите трупи и им остават по-малко стърготини. В зависимост от размера на трупите рандеманът може да достигне 70-80 на сто.   Зоран Яковлевич - производител на палети от Сърбия, споделя например, че след преминаването му на банзиг Wood-Mizer е започнал да произвежда с един палет повече от 1 м3 дървесина.

Технологията на тънките ленти пести суровина и съответно крайните продукти изискват по-малко дървесина, за да бъдат произведени.Подобрения в консумацията на енергия
Банцизите Wood-Mizer не предлагат предимства само от една или две области. Те спестяват разходи от различни перспективи, като оказват положително влияние върху много различни операционни разходи, например консумацията на енергия. Тези разходи често са подценявани при инвестицията в нови машини.

По-малките ленти на Wood-Mizer, за разлика от други технологии, изискват по-малко количество енергия, за да работят ефективно. Сами по себе си лентите също са по-евтини и по-лесни за подмяна и заточване. Заточването на лентите Wood-Mizer може да се усвои бързо и лесно, докато други изискват професионалисти.

Мобилните банцизи – нова индустрия и начин на живот
През последните над 40 години повече от 100 000 банцига Wood-Mizer са продадени в повече от 100 страни по света, като пазарната ниша на биченето с тънки и тесни ленти все повече расте.

Много хора са направили кариера като собственици на банциг. Примерите на успелите с банцизите на Wood-Mizer са многобройни. Мнозина намират, че банцигът им позволява да започнат ново производство, да живеят независимо и да работят на открито.Шофьор на автобус Павел Кадлек от Чехия споделя, че неговият живот се променя напълно, след като закупува банциг и започва да предлага услуги на местно ниво. Харесва му, че може да работи със свой собствен ритъм, че работата му задоволява конкретни потребности, а продуктите, които предлага, са с отлично качество. „Сега сам съм си шеф“, споделя той.

Банцизите насърчават по-добрите социални отношение в селските региони. Анна де Гуиди от Италия, която има предприятие за производство на палети, споделя: „Банцигът е най-добрият начин да имаш много приятели. При нас всеки ден идва нов местен клиент, с който ставаме приятели.“Мястото на дървообработването в кръговата икономика
Банцизите на Wood-Mizer са в основата на малките и средните производства, обработващи местна дървесина за местни потребители, като се наемат местни работници.

Това е идеален пример за устойчиво развитие на местно ниво, което има благоприятно влияние върху икономиката на регионално и държавно ниво.

Този тип бизнес е точно това, което много аналитици прогнозират от години – в резултат от удължената рецесия малките компании се развиват така, че да могат да реагират бързо и ефективно на търсенето на пазара и на въвеждането на нови технологии.

Експертите често наричат това „кръгова икономика“, при която използването на суровина се намалява, а отпадъците стават нула. Насърчаването на компаниите да въвеждат този модел е много важно за ЕС с цел опазване на околната среда и стимулиране на бизнес иновациите.

Успехът, споделян от малките компании, с банцизи Wood-Mizer доказва, че преходът от „теория“ към „практика“ е възможен и става дори в момента.***
Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

По-добър банциг за по-добро бъдеще в горите

2022-1-5

„Умните“ технологии позволяват на собствениците на дървообработващи предприятия да подобрят доходността и бизнес резултатите си, като  намалят ползването на дървесина,...

Wood-Mizer Европа приключва 2021 г. и прави планове за бъдещето

2021-12-29

Когато годината е към своя край, е време да обобщим ключовите й моменти и да изготвим план за следващата година. В интервю с директора по продажбите на Wood-Mizer Кшищоф...

От горски пожари до икономическо възраждане: Как банциг Wood-Mizer...

2021-12-23

Четири години след горските пожари в долината Вал ди Суза на границата между Италия и Франция, местната кооперация La Foresta лекува горски рани, като добавя стойност към...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии