Блог

06 декември 2018 г.

Интелигентна преработка на тънки трупи

Как да разбичвате тънки трупи и да получавате печалба? Има добри технологични решения, доказани в практиката

Това е сложна производствена задача - да се реализира печалба от преработката на маломерна дървесина. Въпреки че тези материали са винаги в изобилие, а цените им са ниските, малко производители решават да работят с тънки трупи, тъй като от трупи с диаметър от 10-20 см е трудно да се получи готов продукт при висок рандеман.

До неотдавна в индустриалното дървопреработване традиционно се използват широколентови банцизи или циркуляри. През 2007 г. Wood-Mizer предлага алтернативен подход като създава първата си линия за преработка на тънки трупи (SLP1), при която се използват банцизи с тесни ленти и може да се реализира задоволителна печалба при преработването на маломерна, главно иглолистна дървесина.

Какво е особеното при тесните ленти? То създава предимства: висок рандеман и ниска цена на оборудването.

Линията SLP1 се състои от три последователно свързани банцизи:

1) Сдвоен вертикален банциг TVS: към него се поддава материал от наклонена рампа. Чрез едно преминаване от трупа се свалят два капака.

Капаците също отиват за обработка: те падат върху напречен транспортьор и се отстраняват от зоната на рязане.

2) Вертикален банциг с една глава SVS: той отрязва третия капак, образувайки тристранно заръбена призма.

3) Хоризонтален многоглав банциг HR500, който, в зависимост от броя на режещите му глави (може да бъде 2, 4 или 6) с едно минаване на призмата я разбичва на няколко дъски.

В България работят няколко линии SLP1.

Например, предприятието ТРОН в гр. Казанлък произвежда кутии и заготовки за военната промишленост. В него се осъществява пълен цикъл на обработка на дървен материал, съдържащ всички операции на рязане, сушене, рендосване преди монтаж и боядисване на готовите изделия. Качествените изисквания са високи и по тази причина цялата дървесина (бор) преминава през процес на сушене до 14% крайна влажност.

Управителят на фирма ТРОН ЕООД г-н Неждет Яшар говори за това как неговата компания решава да закупи SLP1 линия.

"Имахме опит с работата на машини Wood-Mizer: в началото на нашата дейност ние ползвахме банцизи LT15, LT20 и LT40. Как се появи идеята за използване на SLP1? Ние избрахме тази линия по простата причина, че предлага по-добра производителност при работа с трупи с малък диаметър. Вторият важен момент – работниците. Наемането на хора не е проблем, проблемът е тяхната квалификация. При линията SLP1 липсата на опит и квалификации не е фатално. Това бяха основните причини да вземем решение за покупка на SLP1".

Скоро предприятието ТРОН оценява и други предимства на линията SLP1:

• Оборудването е лесно за монтаж. Ако е необходимо то може да бъде преместено лесно на друго място.

• Всички банцигови ленти, използвани за трите банцига са еднакви – тесните ленти на Wood-Mizer. Този инструмент е евтин в сравнение с широките ленти или циркуляри. В своето производство Трон ползват най-евтините ленти на Wood-Mizer от серията SilverTIP.

• Достъпните устройства за точене и чапразене на Wood-Mizer позволяват бърза подготовка на лентите за работа, наличие винаги на запас от качествено заточени и начапразени инструменти и независимост.

• Хоризонталните банцизи с тесни ленти работят с електрически двигатели с малка мощност, което пести енергия и намалява сметките за електроенергия.

Благодарение на тънкия ряз от всеки един труп се получава по-голяма готова продукция и се генерира печалба.

С линията SLP1 предприятие ТРОН достига средна производителност от 350 кубически метра на месец. Но в този момент в производството възникват нови потребности, а в ръководството - нови идеи.

"Разбира се, че SLP1 решила проблемите ни, но тя обработва само къси материали с дължини от 1-2 метра. Нашата компания е във фаза на растеж, броят на поръчките се увеличава и се появи необходимост от по-добро решение за преработка на тънки трупи", - казва г-н Неждет Яшар.

Споделяйки своите идеи, ръководството на фирма ТРОН се свързва с представителя на Wood-Mizer в България – Екотехпродукт ООД.

Николай Попов, инженер-технолог в Екотехпродукт казва:

"Фирма ТРОН са наши дългосрочни партньори и клиенти. Те си бяха поставили за задача да се увеличи производителността и да се намалят разходите за труд на кубичен метър от крайния продукт. След като направиме необходимите изчисления, ние им предложихме решение – линията SLP2".

"След много консултации с главния изпълнителен директор на Екотехпродукт г-н Калин Симеонов и по негова препоръка ние решихме да направим следващата стъпка в модернизацията на производството ни - казва г-н Неждет Яшар. Това е ново поколение линия SLP2, при която степента на механизация е по-висока и съответно и производителността".

Инженер-технологът Николай Попов казва:

"Линията SLP2 започва от контролен панел, където операторът има ясна видимост върху цялото оборудване и контролира отделните машини. Управлявайки с джойстик, операторът зарежда трупи на трансферна маса, от където се подава материал към двойния вертикален банциг TVS. На него се отделят два капака. Те падат на напречен транспортьор и се подават за по-нататъшна обработка.

Двустранно обработената призма се подава по надлъжен транспортьор към втората машина – хоризонтален банциг SHS (между другото, това е още една разлика от предишната линия SLP1). SHS отрязва третия капак на призмата без тя да се завърта на 900. Капакът се насочва настри за по-нататъшна обработка, а  призмата - към банциг за листене с шест глави – HR500".

По този начин, основните предимства на SLP2 се концентрират в областта на централизирано управление на всички машини на линията, механизираното транспортиране на материала между отделните машини, пълно отстраняване на отпадъците от зоната на рязане, възможността да се разбичва дървесина с дължина до 3,6 м, и системата за захващане и стабилно водене на материала по време на разбичването, което е особено важно при обработка на криви трупи.

"Какви са нашите впечатления? - продължава г-н Неждет Яшар -. По време на монтажа и първоначалното пускане на линията установихме незначителни недостатъци, които в крайна сметка Wood-Mizer напълно отстрани. След години на употреба мога да кажа, че това е надеждно оборудване. За работата на линията SLP2 не се изисква квалифициран персонал. Може да се назначи човек, който никога не е работил в тази област и линията ще има същата производителност, която до неотдавна можеше да се постигне само с опитни хора, работили много години".

В момента в предприятието работят заедно и двете линии - SLP1 и SLP2. Тази уникална комбинация позволява да се сравни потенциала на това оборудване.

SLP1 обработва около 350 кубически метра дървесина на месец, докато SLP2 - 650-700 кубически метра. Въпреки че броят на заетите лица, работещи на двете линии е един и същ, благодарение на нарасналата производителност разходите за труд на кубичен метър от крайния продукт в новата линия SLP2 са два пъти по-ниски.

"Щастлив съм, че имаме дългогодишно сътрудничество с Екотехпродукт, защото те са истински професионалисти в дървообработването и всички съвети, които получаваме от тях, са изключително ценни за развитието на нашето производство. Както вече казах, по препоръка на г-н Симеонов през 2015 г. ние закупихме линията SLP2", - казва г-н Неждет Яшар.

"Вярвам, че партньорството ни с Екотехпродукт ще продължи и в бъдеще. Оборудването на Wood-Mizer се справя отлично с нашите производствени цели. Wood-Mizer работи постоянно за подобряване на своите продукти. Очакваме с нетърпение да излезе нещо ново, благодарение именно на тези нововъведения и ние развиваме своето производство".


Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Изработване на дъски за рязане в Нова Скотия, Канада

2019-7-17

Базирана на остров Кейп Бретон в Нова Скотия, "Larch Wood Canada ", изработва дъски за рязане от дървесина на лиственица. В допълнение към красивите си цвят и текстура,...

НОВИ МОДЕЛИ МАШИНИ НА УУД МАЙЗЕР - ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ, 19 Юли...

2019-7-5

Екотехпродукт ООД кани на „Демонстрационен ден“ на 19 юли 2019 г., петък, от 10:00 ч. в своето дъщерно предприятие Вита 02 ЕООД, гр. Тетевен, кв. Полатен

Wood-Mizer пуска на пазара рендосваща машина с вертикален шпиндел

2019-7-3

Машината MF130 е многофункционално оборудване, което осигурява максимална гъвкавост в дърводелските работилници. Създадена, за да осигури възможност за производство на различни...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии