Блог

Изучаване на дървообработване с Wood-Mizer в Швеция

21 декември 2021 г.

Изучаване на дървообработване с Wood-Mizer в Швеция

Всеки път, когато шведският предприемач Давид Вирен прави дъска със своята рендосваща/профилираща машина Wood-Mizer, той се чувства така, сякаш е научил още един урок за дървото. „Работата с дърво е нещо повече от просто работа. Това е процес на обучение, от който можете да получите много удовлетворение“, обяснява той.

„Най-хубавото при работата с дърво е, че никога не се чувстваш напълно подготвен. Винаги имаш някакви проблеми, дори ако работиш дълго време. Да приемем, че правиш специален профил за клиента си, но никога не знаеш дали ще се получи добре. Когато получиш това, което искаш, това е прекрасно чувство", казва Дейвид.Неговата компания „woodab“, от Torsåker, малко селце в централната шведска провинция Gästrikland, е малък семеен бизнес само с двама работници, баща и син, които са отворени да проучат повече за дървообработването. „Разпределението на работата в моята компания е просто. Баща ми управлява банциг LT70, а аз работя с хоризонталния листач HR115 и четиристранната рендосваща/профилираща машина MP360“, казва Дейвид. „С LT70 ние разбичваме трупи и подготвяме материала за по-нататъшна обработка на HR115 и MP360. Ние произвеждаме дървен материал, за да сбъднем всяко желание от дървесина за клиентите.“
Дейвид дължи страстта си към дървесината на баща си Ларс, който навремето управлявал банциг Wood-Mizer LT40. Ларс е опитен дърводелец, който работи в дървообработващата промишленост повече от 25 години. Сега той обича да работи със своя банциг LT70, оценявайки близостта на природата и чистия въздух, въпреки че дървените стърготини покриват якето му и ръцете му са мръсни със смола през по-голямата част от деня.

Ларс преминава от стария си банциг LT40 на по-големия LT70 само преди няколко години. Той признава, че с новия банциг LT70 е постигнал повече скорост и ефективност, с комфорт на оператора и прецизност на рязане. Предишният LT40 се оказа надежден банциг, който позволи на Ларс да управлява дъскорезен бизнес за дълго време. „Баща ми купи LT40 с идеята да преработва дървесина от нашата гора. Той обаче получаваше толкова много заявки, че в крайна сметка той реши да го използва с търговска цел и да продава дървен материал на местни клиенти. С LT40 той имаше работа на пълен работен ден“, спомня си Дейвид. "Баща ми реши да премине към LT70 поради нарастващото търсене на дървен материал. Банцигът LT70 има повече хидравлични функции, автоматичен контрол на дебелината на дъската и предлага повече мощност и скорост за производство на повече дървен материал за клиентите. Това обновяване беше необходимо."

За Дейвид приключението с дървесината започва през 1998 г., когато получава първата си работа като оператор на голяма рендосваща машина. През 2019 г. той решава да стане предприемач и отваря дървообработващата си фирма, за да се присъедини към дъскорезния бизнес на баща си. „Исках да допълня производството на баща ми с крайните продукти, които мога да направя на моите машини HR115 и MP360“, казва Дейвид. Първите месеци на собствения му бизнес обаче не били лесни за Дейвид. „Най-голямото предизвикателство при стартирането на моята компания беше да скоча от стария живот с постоянна заплата в натоварения свят на управление на собствена компания. Преходът беше труден за мен“, казва Дейвид.

„Днес е много по-лесно да се справя с бизнеса, тъй като се научих как да използвам потенциала на машините Wood-Mizer.“
На въпроса коя машина играе решаваща роля в бизнеса, Дейвид отговаря категорично– „Определено най-важният е LT70! Скорост, сила, прецизност, удобството на използване с компютъризираната система за измерване, лесна за работа – това отговаря точно на нашите бизнес нужди." След като дървеният материал е разбичен, Дейвид използва хоризонтален банциг за листене HR115 за рязане на дъски и призми. „Избрах тази машина, за да спестя време на баща ми, така че да не му се налага да се съсредоточава върху изработването на призми и дъски с банцига. Той може да се съсредоточи само върху биченето на големи трупи и производството на повече дървен материал за по-нататъшна обработка с HR115. Това увеличава ефективността на производството по страхотен начин“, обяснява Дейвид. В последния производствен етап Дейвид използва рендосващата/фрезоваща машина MP360, за да направи крайните продукти за клиентите.

„Както можете да видите, сглобихме малка производствена линия, включваща три машини Wood-Mizer. Започваме с разбичване на трупа – това е задача на баща ми, след това правя по-малки дъски и призми на хоризонталния банциг за листене и накрая изработвам продукти като подови панели, бюфети, рамки и други с MP360“, казва Дейвид.

В Швеция дървообработващата промишленост заема водеща позиция в икономиката. Горите покриват две трети от площта и за шведите е стара традиция да работят с дърво. Чужденец, пътуващ из страната, може лесно да види къщи и сгради, направени от дърво, сгушени красиво в гората или на бреговете на езерото. Тези забележителни конструкции се нуждаят от строителен материал, който е приятен за природата и хората, лесно достъпен и сравнително лесен за работа. „Освен редовните поръчки за строителен дървен материал, нашите клиенти ме молят да подготвя дървения материал за реставрация на техните къщи и сгради. Те се нуждаят от персонализирани дъски и панели, със специфични профили, така че да получат същия стил за ремонт на оригиналните си къщи“, обяснява Дейвид. „Бизнесът за реставрация е голям. Хората не искат да хабят или изхвърлят стари дървени материали; те искат къщите си непокътнати. С MP360 мога да предложа всеки възможен профил на моите клиенти. Радвам се, че търсенето на такива поръчкови работи нарастват през цялото време."Дейвид и баща му осъзнават колко е важно да се развиват добри взаимоотношения в бизнеса, тъй като си сътрудничат с клиентите си. Все пак, от друга страна, те разчитат и на услугата от местния дилър на Wood-Mizer – Mekwood AB. „Това е отлично обслужване и поддръжка. Хубаво е, че имаме Kjell Larsson (местен дилър) само на едно телефонно обаждане, защото когато управлявате дъскорезница, винаги има нещо, което ви е нужно – резервни части, масло, ленти или технически съвет. Бързо обслужването и комуникацията са от съществено значение“, обяснява Дейвид.

Дейвид обича да работи и да учи за дървесината всеки ден и не спира да мисли за бъдещето на работилницата си. „Бих искал да надстроя моята рендосваща/профирираща машина до MP365, която е с пет фрезови глави, за да мога да правя още по-сложни профили само с едно преминаване през машината. Предполагам, че с MP365, ние“ ще можем да правим по-сложни поръчки за нашите клиенти!" казва той.Повече информация на: https://www.instagram.com/wood_ab79/

***
Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

По-добър банциг за по-добро бъдеще в горите

2022-1-5

„Умните“ технологии позволяват на собствениците на дървообработващи предприятия да подобрят доходността и бизнес резултатите си, като  намалят ползването на дървесина,...

Wood-Mizer Европа приключва 2021 г. и прави планове за бъдещето

2021-12-29

Когато годината е към своя край, е време да обобщим ключовите й моменти и да изготвим план за следващата година. В интервю с директора по продажбите на Wood-Mizer Кшищоф...

От горски пожари до икономическо възраждане: Как банциг Wood-Mizer...

2021-12-23

Четири години след горските пожари в долината Вал ди Суза на границата между Италия и Франция, местната кооперация La Foresta лекува горски рани, като добавя стойност към...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии