Блог

Дзен столове и изкуството на дървообработването

19 юни 2019 г.

Дзен столове и изкуството на дървообработването

В подножието на планината Fuji в Япония, световноизвестният дърводелец Так Йошино създава поръчкови, ръчно изработени столове, които насърчават правилната и здравословна поза чрез практиката на дзен. В резултат на това, че столовете му получават световно признание и все по-голям брой дърводелци изучават японско дърводелство от Так, той в момента изгражда училище по дървообработване с устойчиво добит дървен материал от собствената си гора.

От Так Йошино

Бях запознат с Дзен чрез болестта на жена ми и реших да създам стол, който насърчава Дзен медитация. Столовете, които създавам за моите клиенти, карат стоящият на тях да следи за правилната и здравословна поза. Не създавам столове просто като изкуство, а за да могат клиентите отново да станат здрави, като наблюдават правилната седяща поза със сърцето на Дзен.

Използвал съм мобилен банциг на Wood-Mizer LT15. Той е изключително компактен и работи добре. Философията на Wood-Mizer включва преместване на леката режеща главата, докато тежкият труп остава неподвижен по време на процеса на работа. Бях много изненадан да открия, че такава проста система може действителност на разбичва трупите.

Гората ми беше оставане предимно на себе си за 70 години след края на войната, така че бяха пораснали много борови дървета, които пречеха на останалите дървесни видове да се развиват. Моето семейство и колеги работеха заедно, за да намалят броя на боровите дървета. По този начин слънчевата светлина вече може да достигне надолу и широколистните дървесни видове, които досега не са имали възможност да видят слънчева светлина, сега поникват.

Японската горска промишленост непрекъснато се свива и същата тенденция се наблюдава спрямо броят на производителите на дървен материал. Към момента, трябва да пътувате до някой отдалечен град, на един или два часа път, за да можете да разбичите някакъв дървен материал. С банцига на Wood-Mizer лесно можете да го направите на собствения си имот.

След като участвах в Мебелното сдружение през 2014 г., различни млади чуждестранни дърводелци започнаха да проявяват интерес да посетят моята работилница, за да научат изкуството на японската дърводелска продукция. Оттогава предлагам кратки семинари, които се провеждат в рамките на два до три дни, веднъж месечно, за чуждестранни посетители.

Броят на чуждестранните дърводелци, желаещи да научат японската технология, постепенно нараства. Именно поради тези причини искам да създам център за обмяна на технологии и знания в областта на дървообработването (Училище по дървообработка на името на планината Фуджи), където хората от цял свят могат да дойдат и да обменят опит и знания като създам нов цех, използвайки 100 стълба и 100 греди, които добих от собствената си гора.

Моето послание към колегите дърводелци е, че ние, дърводелците, трябва да практикуваме нашия занаят, като задълбочено изучаваме гората, дървения материал и мебелите.


Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

MP160 фреза и щрайхмус от Wood-Mizer — нова машина 2 в 1 за...

2019-11-6

Wood-Mizer пуска на пазара MP160 фреза и щрайхмус, нова две в едно машина за производство на квадратни и прави, прецизно оразмерени дъски. Ефективна и компактна, MP160 променя...

Очаквайте скоро! Wood-Mizer ще представи Сдвоения банциг за...

2019-10-23

Новият банциг за листене с две глави на Wood-Mizer има много уникален дизайн. В сравнение с много добре познатите листачи от Wood-Mizer HR500, HR700 и HR1000 с режещи глави...

Немска дърводелска работилница реже огромни дъбови трупи с банциг...

2019-10-16

Когато Хайнер Шеферс и Арон Кийдел, двама ентусиасти и почитатели на дървесината и красивите изделия от нея, се срещат в майсторското дърводелско училище в Германия, се заражда...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии