Блог

Банцизите на Wood-Mizer участват във възстановяването на манастири в Северна България

04 октомври 2018 г.

Банцизите на Wood-Mizer участват във възстановяването на манастири в Северна България

Древният манастир Света Тройца в Етрополе, където духовният живот не е преставал, постепенно се обновява като се запазва автентичния му облик.

Етрополският манастир Света Тройца е известен далеч извън границите на България. През вековете тази света обител е била място, където са се събирали християни от различни страни. Манастирът е основан през 1158, а през XVI-XVIII век той се е превърнал във втората по големина книжовна школа, след рилската книжовна школа в Рилския манастир. Тук са се преписвали и разпространявали богослужебни книги за цялата страна, както и за Сърбия, Румъния и Атонските манастири. С тези книги се е служело в нашите православни храмове. Има запазени и до днес от тези ръкописи – общо 76 на брой, които в момента се съхраняват в народната библиотека в гр. София

Днес за манастира се грижи свещеноикономът Емил Георгиев Якимов. Той получава благословия за тази работа през 2003 година. За 14 години е направено много. Игуменът Емил Якимов разказва как се е реализирал един проект за реставрация на този древен манастир.

"Църквата, във формата, в която съществува и до днес, е построена само за две години - 1858-1860. По това време България е била под властта Османската империя, а историята разказва, че дъщерята на турския султан се разболява. След като посещава няколко пъти манастира Света Троица тя се излекувала. В знак на благодарност султанът издава "ферман" - разрешение за изграждане на църквата, този документ се съхранява в нашия манастир".

"Църквата е построена до голяма степен благодарение на усилията на йеромонах Харисант - продължава игумен Емил -. Той живее в манастир много дълго, 51 години от живота му преминават тук. Той помага много църквата да е построена именно в този й вид. Той привлича известния майстор Иван Боянин от гр. Брацигово. Той е и човекът, който изгражда църквата "Света Неделя" в гр. София, която в 1925 г. за жалост е била разрушена при атантат, организиран от екстремисти от комунистическата партия."

От началото на 30-те години в продължение на повече от 60 години за манастира са се грижили монахини. Свещеноикономът Емил Якимов идва тук със семейството си през 2003 г., когато дъщеря му е само на няколко месеца.

"Първото нещо, с което се заехме е да се ремонтира храма. Установи се, че покривът трябва да бъде напълно заменен. Беше трудно, необходими бяха много строителни материали - казва игуменът Емил Якимов. -Манастирът притежава 4000 хектара гори, така че дървен материал имаше, но трябваше от него да се произведат много дъски и греди с различни размери."

"През 2008 г. ние научихме за банцизите Wood-Mizer и решихме да си закупим една такава машина."

Особеност на лентовите банцизи Wood-Mizer е, че те са леки, с тегло не повече от 2 тона, могат да бъдат транспортирани и да работят на всяко място, дори и в гората. Те могат много точно да разбичват дървесина до определени размери и то като икономисват материал, тъй като работят с тесни и тънки ленти и прореза, който правят в дървесината е с дебелина под 2 mm. В резултат на това от всеки труп разбичен на тях се получава с една дъска повече в сравнение с други дъскорезни машини.

Компанията Wood-Mizer се основава на християнските принципи, както е предвидено в мисията на компанията, Wood-Mizer има програмата за сътрудничество с християнски организации. За това манастирът в Етрополе закупува банциг LT40 през 2008 г. на специална цена, в която не е заложена печалба за Wood-Mizer.

"С тази машина ние започнахме да разбичваме дървесина от собствените ни гори и подменихме покрива на храма. След това ремонтирахме на всички останали сгради покривите и подовете", - казва свещеноикономът Емил Якимов.
Свещеноиконом игумен Емил Георгиев Якимов се грижи за манастира Света Троицац от 2003 г.

Архитектурата на манастира Света Троица е доста специфичен, и е било решено, че външният вид на храма трябва да бъде запазен по начина, по който е бил в продължение на векове.

През 2012 г. започва строителството на камбанарията. Благодарение на дарения манастирът манастирът закупува камбани от компанията на братя Велеганови.
Два банцига Wood-Mizer разбичват дървен материал от манастирската гора и правят строителни материали за възстановяване на църкви

"Това семейство в продължение на 200 години прави камбани и то не само за България. Избрахме ги и не сбъркахме." - казва игуменът Емил Якимов. Всяка сутрин в 8:05 часа камбаните обявяват началото на литургийната служба.

Много поклонници идват тук и подкрепят възстановяването на манастира със своите дарения. Особено големи дарения са направили Бойко Борисов, Емил Димитров и Владимир Житенски, чиито имена фигурират са изписани на плоча при входа на храма. Благодарение на тяхната подкрепа са направени стенописите от художника Сашо Рангелов и неговият екип.

"Преди това нямаше стенописи, така че това е едно ново прекрасно произведение на изкуството, което художникът Сашо Рангелов и неговият екип са направили в продължение на 4 години."
Стенописите, направени от художници от работилницата на Сашо Рангелов, които са работили в манастира в продължение на 4 години

Бившите килии на манастира са превърнати в стаи за гости.

"По размер те са едни и същи, но ние добавихме необходимите удобства - душ и тоалетна - във всяка стая." Сега поклонниците имат възможност да останат за няколко дни в манастир Света Троица.
Тези греди и стълбище в манастирските килии са изработени от дървен материал, разбичен на банцизите Wood-Mizer.

Дървесината за строителство се разбичва и след това се оставя да се суши на въздух. Ремонтът все още продължава.
След като се разбичи, материалите се складират за просушаване на открито

"Според плана сега е наред тази сграда," - игумен Емил посочва монашеските килии, които са обновени само на половина.

"Ние сме много доволни от работата на банцизите на Wood-Mizer и миналата година решихме да закупим още един от същия модел. Компанията Wood-Mizer дойде да се срещне с нас и получихме една добра отстъпка. Сега материалът, който се разбичва на двете машини, се използва за възстановяване и на други църкви и манастири в страната. Например, сега ние обработваме дървесина за един манастир в град Ловеч. Този манастир е основан през девети век.Църквата в него била напълно унищожена, но днес тя е възстановена от материала, произведен на нашите банцизи Wood-Mizer" - казва свещеноикономът Емил Якимов.

Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Изработване на дъски за рязане в Нова Скотия, Канада

2019-7-17

Базирана на остров Кейп Бретон в Нова Скотия, "Larch Wood Canada ", изработва дъски за рязане от дървесина на лиственица. В допълнение към красивите си цвят и текстура,...

НОВИ МОДЕЛИ МАШИНИ НА УУД МАЙЗЕР - ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ, 19 Юли...

2019-7-5

Екотехпродукт ООД кани на „Демонстрационен ден“ на 19 юли 2019 г., петък, от 10:00 ч. в своето дъщерно предприятие Вита 02 ЕООД, гр. Тетевен, кв. Полатен

Wood-Mizer пуска на пазара рендосваща машина с вертикален шпиндел

2019-7-3

Машината MF130 е многофункционално оборудване, което осигурява максимална гъвкавост в дърводелските работилници. Създадена, за да осигури възможност за производство на различни...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии