Блог

21 март 2016 г.

Мисли глобално, действай локално

Този метод работи на световно ниво и може да помогне и на българската икономика. Той вече се прилага от малките български дървообработващи фирми, намерили правилния начин да се измъкнат от кризата.

Град Трявна, с население от малко по-малко от 10 хиляди души, има дълга традиция в дървообработването. В края на 19 век там е създадено тревненското художествено училище, което е най-старото в България. Там са се обучавали майстори дърворезбари. Най-добрите примери за тяхното изкуство са украсените богати къщи в и извън страната - в Османската империя, Румъния, Сърбия и Русия.

И днес в община Трявна може да се срещнат хора, които обичат дървото, разбират този материал и обичат да работят с него.
 
В нашия бизнес e важно образованието
В близост до малкото градче Плачковци, където живеят около 2 хиляди жители, ние се срещнахме с г-н Стоян Делийски.  Той е предприемач, който от 1995 г. се занимава с производството на дървен материал за строителството и мебелната промишленост. Днес това е семеен бизнес, в който освен Стоян работат и жена му Димитрина и сина им Мирослав.

"Първият ми банциг си го направих сам, - Стоян разказва. - Това беше вертикален лентов банциг, на който разбичвахме  3-4 кубически метра трупи на ден."

През 2002 г. Стоян стоян си купува банциг Wood-Mizer LT20. Това е неголям хоризонтален лентов банциг, предназначен за малки и средни предприятия, лесен е за поддръжка и сравнително евтин.

"Да, - потвърждава Стоян, - От гледна точка на съотношението цена / качество тази машина за мен е перфектният вариант".

Едно от предимствата на технология на Wood-Mizer се крие във факта, че банцизите използват тесни ленти. Тесните ленти правят тънък ряз в дървесината. По този начин от всеки труп се получават повече дъски и по-малко отпадъци. Това означава че, за да се произведе определено количество дървен материал Wood-Mizer банцизите се  нуждаят от по-малко суровина в сравнение с други технологии за рязане на дърво. Този фактор е от значение за околната среда, и Стоян отчита това, защото източникът на дървесина за него са местните гори в Стара планина.

Днес в цеха на Стоян работят 4 банцига на Wood-Mizer. Работят 50 човека, а в силния сезон, когато има много поръчки, наема допълнителни работници като общата им численост достига до 100 души.

Всеки банциг  Wood-Mizer е комбиниран със заръбващ циркуляр. Трупите се разкрояват на дъски, които непосредствено след това се окрайчват до желания размер. Такава организация позволява на предприятието да обработи до 8000 кубически метра дървесина годишно, както от меки дървесни видове като бял бор и ела, така и от твърди - дъб, бук, череша. Банцизите Wood-Mizer успешно работят с всички дървесни видове.

"Отлично знам, че качествен дървен материал може да бъде произведен само от висококачествено оборудване, - казва Стоян Делийски. - Не без значение са и хората, които работят на оборудването. В нашия бизнес  технологиите са достигнали ниво на развитие, което изисква разбиране на процеса. Важни са професионалните знания."

Самият Стоян и съпругата му Димитрина са горски инженери по образование, а синът им Мирослав е завършил професионалната гимназия в Тетевен в специалност дървообработване.

Инвестирай локално
Този принцип се спазва и от предприемачът Станислав Димитров Пенев от малкото село Черновръх, където живеят само 63 човека.

"Заедно с един приятел работихме в Швейцария и добихме ценен опит и изградихме стабилно приятелство."

Връщайки се у дома, те основават компанията Стил-МС в село Черновръх и започват да се занимават с дървопреработка. През 2005 г. те правят една малка инвестиция в оборудване и закупуват банциг Wood-Mizer, модел LT20 с хидравлика. През 2014 г. те добавят към своя технологичен парк втора такава машина.

"Това са много надеждни машини, - Станислав казва. - През всичките години на работа при нас е имало само козметични проблеми, с които ние лесно сме се справяли".

Предприятие Стил-МС купува местна дървесина от горските територии на Стара планина. От меките дървесни видове произвеждат строителна дървесина за местни фирми, а от твърдата дървесина правят детайли за мебелопроизводителите – отново местни фирми.

"Основно работим за клиенти, които са тук в района на Трявна, - казва Станислав. – Понякога търсенето през зимата е по-ниско и ние, за да не спираме производството, произвеждаме дърен материал за износ за Турция".

Машините на Wood-Mizer предлагат гъвкавост, която е необходима в такива малки предприятия: те лесно преработват дървесина от различни дървесни видове на всякакви размери без да е необходимо да се пренастройват.

Wood-Mizer чрез своя български представител "Екотехпродукт" ООД предлага на своите клиенти не само машини и сервизно обслужване, но и банцигови ленти.

Станислав наскоро изпробва новите банцигови ленти от вида MaxFLEX, които Wood-Mizer пуска на пазара през 2014 г.

"С тези ленти скоростта на рязане е по-висока, - Станислав казва. - Ние бичим около 8 кубически метра за 10 часа на всяка машина. В нашето производство лентите MaxFLEX издържат на 30-40 пренаточвания".

По този начин, малките дървообработващи предприятия, от община Трявна, действат на местно ниво, имат стабилни доходи и постепенно се развиват като инвестират в модерно оборудване. Те използват местни суровини, грижат се за околната среда, предлагат продукти на местни клиенти и наемат на работа свои съседи. При това, никой от тях не се оплаква от кризата. Поръчки имат, защото тези малки производства гъвкаво реагират на промените в търсенето: през лятото се търсят строителни материали, зимата може да се работи за износ, както и постоянното търсене от производителите на мебели.

По този начин, като действат локално и мислят за интересите на своята общност, подобни предприятия допринасят за развитието на цялата българска икономика.  


Print

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Дървообработващо предприятие в Словения разчита на банцизите...

2019-4-17

Собственик на дърводелски бизнес разказва как той постепенно подобрява и модернизира своята фабрика и сбъдва мечтата си да работи с дърво.

Нови банцизи, заръбващи циркуляри и четиристранно рендосващи...

2019-4-3

На LIGNA 2019, Wood-Mizer ще покаже нова гама рендосващи/фрезоващи машини и нови банцизи както за високопроизводителните предприятия, така и за стартиращите

Два банцига WM4000 заменят четири LT40 и увеличават производителността

2019-3-27

Чешки производител на дървен материал свързва техния 20-годишен растеж с добавянето на по един банциг LT40 периодично, докато не преминават на промишлените банцизи на...

Абонирайте се за информационен бюлетин

Newsletter

Харесахте ли статията? Не пропускайте възможността да се абонирайте за нашия информационен бюлетин с подобни истории, новини и промоции. Ще Ви го изпращаме веднъж на месец. 

Абонирайте се

Социални медии